Biografie

 

Beknopte Biografie, Nic Smeets

Op de plek waar ik op 29 juli 1955 geboren ben, begonnen mijn ouders met de ontginning van een verwaarloosde huisweide in 1959, hetgeen resulteerde in een schitterende natuurlijke tuin met een parkachtig karakter.

Logischerwijs leerde ik hier de eerste kneepjes van het vak en ontstond er op die manier, al dan niet bewust, belangstelling voor het groen.

           

 

Vanwege de nabijheid van het bosrijke gebied ‘Daniken’ dat via het, in de volksmond genoemde  ‘kaodgaat’ (Kwade Gat), eenvoudige toegankelijk was, kende dit gebied voor mij al snel geen geheimen meer. Mede door de omliggende boerderijen, waar ik vaak  te vinden was, ontwikkelde ik op jonge leeftijd al spelenderwijs mijn vaardigheden m.b.t. akkerbouw en veeteelt, het plukken van fruit en de fruitteelt. Na deze periode werkte ik in de vakantietijd en op zaterdagen bij Peters tuincentrum in Geleen en werd veel kennis opgedaan bij tuincentrum ‘Jardin’ in Berg en Terblijt , de voorloper van de huidige Intratuin.

Opleiding.

Na de lagere Antonius school in Oud-Geleen volgde ik een afgeronde opleiding op de TSCI in Geleen, voor de opleiding procestechniek/bedieningsvakman. Ik wilde graag laborant worden en ging dus ook naar de ZLS mbo te Sittard. Dit was echter maar van korte duur. Na ongeveer een half jaar bleek deze stap niet de juiste en stelde mijn moeder voor of ‘tuinman’ niets voor mij was.

Uiteraard moest wel nog een school gevolgd worden en zo kwam het dat ik koos voor de Biologische school in Heerlen. Ik sloot aan in het laatste trimester van de 2ejaargang. De vakken die me het meest interesseerden waren toch wel de plantenkennis, aanleg en onderhoud van tuinen, ontwerpen, bodemkunde, bemestingsleer, etc. M.b.t. het laatste kwam mijn scheikundige opleiding nog vaak van pas en werd deze met succes afgerond.

Was het in het begin nog mijn moeder die me de plantennamen leerde, na deze opleiding was het ineens omgekeerd.

 

        

 

De Middelbare Tuinbouwschool in Venlo kwam in zicht. Deze opleiding was serieus op het gebied van tuinaanleg en ontwerpen. Hierin kon het ontwikkelen van een ruime plantenkennis natuurlijk niet ontbreken. De vele plantenboeken van oa. Rob Herwig enceclopedie, kaartenbakken, catalogussen, tijdschriften en aantekeningen van mijn vader werden van a tot z doorgenomen. Zo werd de nomenclatuur en de materialenkennis enorm opgekrikt.

Werk.

In de daarop volgende periode maakte ik me het vak meester bij enkele gerenommeerde hoveniersbedrijven. Zowel in de aanleg en het onderhoud van deze bedrijven, maar zeker ook in de boomteelt en plantenkwekerijen kon ik mijn hart ophalen. Er werden in de jaren 70 en begin jaren 80 prachtige en indrukwekkende tuinen gerealiseerd in binnen- en buitenland.

Bedrijf.

15 jaar nadat ik gestart was met mijn hobby en beroepsmatige carrière in loondienst besloot ik op 1 april 1985 te starten met mijn eigen hoveniersbedrijf onder de naam ‘Smeets Hoveniersbedrijf’. Mooie tuinen maken met alles wat erbij hoort had ik immers tot in alle facetten geleerd. Het bedrijf groeide gestaag en werd een goede naam in de gehele Westelijke Mijnstreek opgebouwd.

Mijn huidige werk bestaat uit het ontwerpen van tuinen, hetgeen ik uitsluitend digitaal doe op een Ipad, en project coördinatie. Mijn visie, waarbij het oog voor detail en de ambities om projecten perfect te laten uitvoeren door derden, hebben prioriteit nummer 1.

Appeltern.

Sinds 2013 is Smeets Hoveniersbedrijf door de Tuinen van Appeltern, ‘ Exclusief Geselecteerd’ en daarmee als ‘Appeltern TUIN-expert’ verbonden aan het park

Inspiratie.

Het spreekt voor zich dat ik enorm veel inspiratie uit onze eigen tuin haal om nieuwe projecten te creëren.

Vanwege gezondheidsredenen heb ik het fysieke werk achter me gelaten en wordt mijn werk vanuit www.tuindigitaal.nl aangestuurd. Daarnaast ben ik een samenwerking aangegaan met www.tuinschets.nl om, geheel online, laagdrempelige TUIN-schetsen te creëren.

De start van een nieuwe toekomst!